Merhaba,
ERG ekibinin iki aylık bir üyesi olarak İÖK’ün mutfağında ilk kez yer aldığım, umut ve ilham veren uygulamaların yaygınlaşmasında benim de katkım olacağı için çok heyecanlıyım. Konferansın odağında yer alan oyunun özellikle son bir buçuk yılda hayatıma yaptığı iyileştirici dokunuşlar, ERG’deki varoluş yolculuğuma ayrıca özel anlamlar yüklüyor.
Endişe, yalnızlık, kayıp ve yas gibi duyguları yoğun olarak hissettiğimiz ve birçok yeni belirsizlikle yaşamaya yeni yeni alışmaya başladığımız geçen yılın nisan ayında bir oyun keşfettim. Oyuncu ruhuma rağmen derinlerde bir yerde “zaman öldürme” olarak gördüğüm oyunu, belki de en ihtiyaç duyduğum anlardan birinde hayatıma tekrar dahil etmiş oldum.
Dijital olarak da oynanabilen bir kutu oyun olan Catan’da, oyuncular farklı kaynaklar biriktirerek ve diğer oyuncularla bu kaynakları takas ederek yollar, şehirler yaparak gelişiyorlar. Barbarlara ve hırsıza aman dikkat: Tüm emekleriniz her an çöp olabilir!
Her oynayışımda benzersiz bir akışta olduğum bu oyunda karşılaştığım risk ve belirsizliklere hazır olma, stratejiler geliştirme, işbirliği yapma, yaratıcılık ve cin fikirlilikle zorlukların üstesinden gelme gibi detaylar, bana oyunun aslında hayatın ta kendisi olduğunu düşündürdü; alternatif bir dünyada kendimi yeniden keşfetmemi sağlayarak “Bir çocuk ya da yetişkin ancak ve sadece oyun oynarken yaratıcı olabilir ve bütün kişiliğini kullanabilir; birey de kendini ancak yaratıcı olduğunda keşfedebilecektir” diyen pediatrist ve psikanalist Donald Winnicott’ı hatırlattı. Pandemi sürecinin getirdiklerini benim için kolaylaştırırken, yaratıcılık kasımı güçlendiren araçların en önemlilerinden biriydi oyun.
Peki ne oldu da biz yetişkinler oyundan uzaklaştık ve hatta farkında bile olmadan onu küçümsedik? Tüm dönüştürücü ve iyileştirici etkisine rağmen onu gereksiz bulmaya başladık? Bu soruya cevap vermek zor olsa da, oyunun önemiyle hayatımızda ona ayırdığımız alanın bizler yaş aldıkça ters orantılı hâle geldiğini söylemek ne yazık ki mümkün. Bu yıl İÖK’te bu tabloyu hep birlikte sorgulayabilmeyi ve dönüştürebilmeyi içtenlikle diliyorum.
Oyunun bize hayatı nasıl öğrettiğini, zor ve belirsiz zamanlardaki işlevini ve nasıl araç olarak kullanılabileceğini keşfetmek; heyecan ve ilham dolu bir öğrenme yolculuğuna çıkmak isteyen herkesle konferansta görüşmek üzere!
Sevgiler,
Serdar Güneri
18. İÖK’e Kaydınızı Yaptınız Mı?
18 Eğitimde İyi Örnekler Konferansı bu akşam (1 Ekim 2021, Cuma) başlıyor. Konferansa izleyici kayıtları Socio platformu üzerinden alınmaya başladı. LEGO Vakfı Başkan Yardımcısı Bo Stjerne Thomsen’ın tema konuşması, Eda Baba’nın canlı konseri gibi sürprizler barındıran açış etkinliği Müze Gazhane İstanbul’dan naklen ERG YouTube kanalında yayımlanacak. Konferansa kaydolmayı ve Socio üzerinden takviminizi oluşturmayı unutmayın!
#HaftanınOyunu’nu Oynadınız Mı?
Konferansın #GörevimizOyun temasıyla ağustos ayından itibaren her Cumartesi ilham veren bir oyunu sosyal medya takipçilerimizle paylaştık. Bu ay, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi, Ortak Değerler Hareketi, AFS Türkiye, Toyi gibi kurumlardan ve Banu Binbaşaran’ın önerisiyle Joseph Cornell’ın Sharing Nature with Children (Doğayı Çocuklarla Paylaşmak) adlı kitabından oyunlar paylaştık. Görsellere tıklayarak oyunlara ulaşabilir, paylaşılan tüm oyunları İÖK web sayfasından inceleyebilirsiniz.
Oyunseverlere Öneriyoruz! Oyun Kuruculuk 101: Çocuk Oyununu Yeniden Düşünmek
Marmara Belediyeler Birliği (Marmara Municipalities Union) tarafından “Çözüm Geliştiren Kentler” sloganıyla iki yılda bir düzenlenen Marmara Urban Forum (MARUF), bu yıl “Yeniden Düşün, Birlikte Hareket Et” temasıyla sanal etkinlik olarak düzenlenecek. Şehirlerin nasıl daha yaşanabilir, sürdürülebilir, dayanıklı, yaratıcı, kapsayıcı hale getirilebileceğine dair tartışmalar etrafında kent düşünürlerini bir araya getirecek olan etkinlikte, Pop-Up Advanture Play ekibi de oyun kuruculuk eğitimi verecek. MARUF’un detaylı programı tüm oyunseverlere duyurulur!
Sizden Gelenler: Socio Paylaşım Duvarı
Geçtiğimiz bültende bu alanda size göre oyunun ne olduğuna yer vermiştik. Bu bültende ise konferansın gerçekleşeceği ana mecra olan Socio platformunun Paylaşım Duvarı’nda konferansa kaydolanların oyunla ilgili yaptığı paylaşımlara yer veriyoruz. İşte sizden gelenler:
“Oyun, gerçek yaşamın bir parçası ve etkin bir öğrenme sürecidir.”
“Oyun, çocuğun isteyerek, hoşlanarak katıldığı doğal öğrenme aracıdır. Çocuğun vazgeçilmezi oyundur.”
“Oyun, hayatın her alanında gizlenmiş küçük bir sürpriz gibi bizi bekler :)”
“İçimiz dışımız oyun olsun, oyun dolu günümüz bol olsun. Çocuklar gibi neşeli, eğlenceli olmak istiyorsak, hiç vazgeçmeyelim oyundan. “
“Oyun= Sınırsız hayal gücü :)”
Socio Paylaşım Duvarı’na gelin, oyun arkadaşı olalım!