ERG'den
|
EİR 2021: Öğrenciler ve Eğitime Erişim Yayımlandı
2008 yılından bu yana yayımladığımız Eğitim İzleme Raporlarının bu yılki üçüncü dosyası olan Öğrenciler ve Eğitime Erişim’i 27 Ekim 2021’de ERG YouTube kanalında yayımlanan etkinlikle kamuoyuna sunduk. Dosyada temel göstergeler ışığında, salgın koşullarında eğitime erişim ve öğrencilerin iyi olma hâli, devamsızlık, sınıf tekrarı ve okul terki, eğitime erişimi için özel önlem gerektiren çocuklar ana başlıkları değerlendiriliyor; uzaktan eğitimin durumu ve ortaya çıkan sosyal ve duygusal ihtiyaçlar, çocuğun iyi olma hâlini önceliklendirilerek ele alınıyor. Dosyayı ve yöneticini özetini incelemek, dosyayı destekleyen kaynaklara erişmek ve çevrimiçi etkinliği izlemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
18. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı Sona Erdi
Bu yıl İÖK’ün 18. yaşını kutlarken, #GörevimizOyun diyerek çıktığımız yolda, 27 ilden 96 eğitimde iyi örnek, onlarca atölye ve ilham verici panel aracılığıyla bir araya geldik. 1 Ekim’de açış etkinliğiyle başlayan ve 8 Ekim 2021’de sona eren konferansta, iyi örneklerin ve çeşitli atölyelerin yanı sıra dijital oyun dünyasını, sosyal değişim ve oyunu, serbest oyunun gücünü ve oyunun iyileştirici yanını konuştuğumuz panellerde buluştuk, oyunu hep birlikte tartıştık. 18. İÖK heyecanını üç buçuk dakikada yeniden yaşamak için konferans filmimize göz atabilirsiniz. Konferansla ilgili tüm detaylı bilgilere konferansın dijital kitapçığı üzerinden ulaşabilir, web sayfamızı inceleyebilir ve konferansa dair gelişmelerden haberdar olmak için İÖK Bültenleri’ne üye olabilirsiniz.
Önümüzdeki sonbaharda, bir sonraki İÖK’te görüşmek dileğiyle.
Eğitim 360°’nin Yeni Bölümlerinde Türkiye’de Kutuplaşmanın Eğitime Etkileri ve Salgının Erken Çocukluk Eğitimine Etkisi Konuları Ele Alındı
Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız ve eğitimin içeriğini, geleceğini ve eğitim politikalarını veriye dayalı olarak, sahadan örneklerle ve farklı paydaşların katılımıyla ele aldığımız Eğitim 360° programında iki bölüm daha yayımlandı. Prof. Dr. Emre Erdoğan ve ERG Koordinatörü Işık Tüzün’ün konuk olduğu bölümde Türkiye’de kutuplaşmanın boyutlarını ve bunun eğitime etkilerini; Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Doç. Dr. Mehmet Toran ve ERG Araştırma Asistanı Ezgi Tunca’nın konuk olduğu bölümde ise salgının erken çocukluk eğitimine etkisini ele aldık. Programın tüm bölümlerini izlemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye'den
|
01
“Fark Yaratanlar” Aranıyor!
Toplumsal gelişime katkıda bulunan kişilerin öykülerini paylaşmak amacıyla 2009 yılından bu yana Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Fark Yaratanlar Programı, yeni dönem adaylarını arıyor. Yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları çözmek için uğraşan ve topluma cesaret veren adaylar ya da aday göstermek isteyenler başvurularını 30 Kasım 2021, Salı, 17:30’a kadar yapabilirler. 13. sezon Fark Yaratanları 2022 yılında düzenlenecek olan Fark Yaratanlar Programı Lansmanı’nda tanıtılacak. Program hakkında detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.
02
Geleceğe Etki Zirvesi Raporu Yayımlandı
Geçtiğimiz mart ayında sosyal inovasyon platformu imece’nin yürütücülüğünde, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde ve değişim liderlerinin katılımıyla düzenlenen mece summit- Geleceğe Etki Zirvesi’nde konuşulanlar ve paylaşılan içgörüler ışığında hazırlanan Geleceğe Etki Zirvesi Raporu yayımlandı. Raporda, sosyal etki ve sosyal fayda perspektifinden bakılarak; dönüşüm yaratan oluşumların içgörüleri incelenerek; değişimin önünü açan çözümler gösterilerek önümüzdeki 10 yılı inşa edebilecek bakış açıları ortaya konuldu.
03
Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı Yayımlandı
Öğretmen Ağı ve Teyit, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteğiyle Türkiye’nin 19 farklı ilinden ve birçok farklı branştan 39 öğretmenle, Öğretmenler için Eleştirel Dijital Okuryazarlık Projesi kapsamında yaptığı çalışmaların çıktısı olarak Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı’nı hazırladı. Öğretmenlerle birlikte hazırlanan bu el kitabı eğitimcilerin alana dair farkındalığını ve ilgisini besleyecek bölümlerin yanı sıra öğrenme ortamlarında uygulayabilecekleri etkinlik önerilere de yer veriyor.
04
Bir Bakışta Eğitim 2021: Türkiye Üzerine Değerlendirme ve Öneriler
TEDMEM, OECD ( Organisation for Economic Co-operation and Development) tarafından her yıl yayımlanan ve eğitim sistemlerinin temel göstergeleri ve değişkenlerine ilişkin verilerin güncel durumunu ortaya koyan Bir Bakışta Eğitim 2021 raporunu inceledi. Raporda yer alan 100’den fazla veri tablosu ve grafiği incelenerek, uluslararası karşılaştırmalarda anlamlı olabilecek ve eğitim sisteminin ihtiyaçları bağlamında yol gösterebilecek Türkiye verileri süzüldü ve eğitim sisteminde halihazırda var olan ya da olması gereken gelişmeler üzerinden değerlendirmeler sunuldu.
Dünyadan
|
UNESCO Yeni Bir Rapor Yayımladı
UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü), 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde pandemi sebebiyle yaşanan okul kapanmalarının cinsiyete dayalı etkilerinin ele alındığı When schools shut: gendered impacts of COVID-19 school closures başlıklı bir rapor yayımladı. Uzaktan eğitime erişim, okula dönüş ve sağlık, iyi olma hâli ve koruma odağında cinsiyet farklılıklarını ele alan raporda özellikle kırılgan grupların okul terklerinin engellenmesi ve okula dönüşlerinin sağlanması, kapsayıcı uzaktan eğitimin geliştirilmesi ve öğrenciler ile öğretmenlerin sağlıkları ve iyi olma hâllerinin desteklenmesiyle ilgili öneriler de yer alıyor.
The State of the World's Children 2021 Raporu Yayımlandı
UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından yayımlanan Dünya Çocuklarının Durumu 2021 raporunda 21. yüzyılda çocukların, ergenlerin ve bakım veren kişilerin ruh sağlığına yönelik kapsamlı bir bakış açısı sunuluyor. Ayrıca raporda, iyi olma hâlinin korunmasına yönelik öneriler de sıralanıyor.
Öneriyoruz
|
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Mobil Uygulama Hackathon’u Başlıyor
Habitat Derneği, lise öğrencilerine yönelik olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Mobil Uygulama Hackathon’u düzenliyor. Toplumsal cinsiyet rollerinde eşitlikçi ve yaratıcı çözümlerin günümüz teknoloji olanaklarıyla birleştirilerek mobil uygulama tasarlanacak ve 27-28 Kasım 2021’de gerçekleşecek hackathona katılmak isteyen öğrenciler başvurularını 22 Kasım 2021 23.59’a kadar yapabilirler. Detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.
Hikâyelerinizi Daha Etkili Nasıl Anlatabilirsiniz?
350 Türkiye tarafından Niçin Dijital Hikâye Anlatalım? başlığıyla bir hikâye anlatıcılığı kılavuzu yayımlandı. Kılavuz; kişisel, kampanya ve topluluk hikâye anlatıcılığı ile kampanya hikâye anlatıcılığına dair becerileri geliştirmeyi hedefliyor.
Yaklaşan Etkinlikler
|
Çocuk Merkezli Afet Yönetimi
Öğretmen Ağı ve eğitim hâli işbirliği ile ağustos ayında yayımlanan aynı isimli özel bülten odağa alınarak düzenlenen Karşılaşmalar serisinin yenisi “Çocuk Merkezli Afet Yönetimi” etkinliğinde, çocuğu merkeze alarak afetleri ve afet yönetiminin nasıl konuşulabileceği, konuyla alakalı nasıl çözümler üretilebileceği konuları tartışılacak. Şehir Dedektifi’nden Gizem Kıygı ve Değişim Elçisi Banu Yücetaş’ın konuşmacılığında, Değişim Elçisi ve eğitim hâli'nin kurucu ortağı ve yazarı Muhammed Atalay’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek Çocuk Merkezli Afet Yönetimi başlıklı etkinlik 12 Kasım Cuma günü (bugün) 20.00-21.30 saatleri arasında gerçekleşecek.
Sınıfı Soruşturan Topluluğa Dönüştürmek: Felsefi Sorular
Öğretmen Ağı tarafından gerçekleştirilen Karşılaşmalar serisinin yenisi olan Sınıfı Soruşturan Topluluğa Dönüştürmek: Felsefi Sorular etkinliğinde Çocuklar için Felsefe (P4C) pedagojisinin terminolojisinden ve araçlarından yararlanılarak, sınıflar mekânsal bakımdan değil, ilişkisel bakımdan değerlendirilmeye çalışılacak. Bekir Aşçı’nın konuşmacılığında ve Değişim Elçilerinden Pınar Tıraş’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek Sınıfı Soruşturan Topluluğa Dönüştürmek: Felsefi Sorular etkinliği 23 Kasım Salı günü 20.00-22.00 saatleri arasında gerçekleşecek.
Adres
Bankalar Cad. No 2
Karaköy Minerva Han Kat 5
34425 Karaköy – İstanbul
Web Site
www.egitimreformugirisimi.org