ERG'den
|
Eğitimin Çıktıları Yayımlandı
Ulusal ve uluslararası değerlendirmeler ışığında eğitimin çıktılarına odaklandığımız, Eğitim İzleme Raporu 2020’nin altıncı ve son dosyası olan Eğitimin Çıktıları canlı olarak gerçekleşen etkinlikle yayımlandı. Etkinlikte, 4. sınıftan 12. sınıfa kadar öğrencilerin girdiği tüm ulusal ve uluslararası değerlendirmelerin akademik başarı ve çocuğun iyi olma hali açısından sonuçları paylaşılırken, COVID-19 salgınının eğitimin çıktılarına etkisi değerlendirildi. Raporu okumak, raporu destekleyen kaynaklara ve etkinliğin detaylarına ulaşmak için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi ile Buluşmaların Yedincisi Gerçekleşti
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile düzenlediğimiz Eğitim İzleme Raporu 2020’nin Yansımaları Paneli bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleşti. Panelde, Eğitim İzleme Raporu 2020’nin yansımalarını ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık ve ERG Kıdemli Politika Analisti Yeliz Düşkün paylaştılar. Etkinlik, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin katılımıyla “Eğitim Fakülteleri’nin Görüşleri” başlıklı panel ile devam etti. Etkinlerimizden haberdar olmak için ERG takvimini takip edebilirsiniz.
Eğitim İzleme Göstergeleri Kitapçığı Yayımlandı
Friedrich Naumann Vakfı Türkiye’nin desteğiyle 12-14 Ağustos 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenen Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu kapsamında, 2008’den beri izlediğimiz göstergeler bir araya getirilerek Eğitim İzleme Göstergeleri Kitapçığı yayımlandı. Kitapçıkta eğitimi izlemede kullanılan temel göstergeler yer alıyor. Bu göstergeler Eğitim İzleme Raporları başta olmak üzere ERG’nin çeşitli çalışmalarında kullanıldı.
Türkiye'den
|
01
Türkiye’nin TIMSS 2019 Performansı Üzerine Değerlendirme ve Öneriler Başlıklı Rapor Yayımlandı
TEDMEM tarafından yayımlanan raporda Türkiye’nin matematik ve fen bilimleri performansı, farklı yeterlik düzeyleri, öğrenme alanları ve bilişsel alanlardaki başarı durumu uluslararası ortalamayla kıyaslanarak değerlendirildi. Rapor, TIMSS 2019 sonuçlarının yanı sıra öğrenme ekosisteminin temel bileşenleri açısından Türkiye’de öğrenmenin mevcut durumunu da ortaya koyma görevini üstleniyor.
02
Pandemi Döneminde Öğretmen ve Öğrenci Olmak Adlı İki Rapor Yayımlandı
Kalkınma Atölyesi tarafından Etkiniz AB Programı finansal desteği ve Eğitim Atölyesi ekibinin gönüllü emeği ile hazırlanan Pandemi Döneminde Öğretmen Olmak ve Pandemi Döneminde Öğrenci Olmak başlıklı iki rapor, Türkiye genelinde farklı sosyo-ekonomik parametrelere sahip yerleşim yerleri, okul türleri, sınıf seviyeleri ve farklı avantajlara/dezavantajlara sahip öğretmenler ve öğrencilerin COVID-19 salgını deneyimlerini yansıtmayı amaçlıyor.
03
İLKE Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi’ni (EPAM) Kurdu
İLKE Vakfı bünyesinde kurulan EPAM, saha araştırmaları, atölyeler ve yayımladığı kitap, politika notu ve analiz raporları ile Türkiye'de nitelikli, eşit, adil bir eğitim sistemi için birikim oluşturmayı hedefliyor.
Dünyadan
|
The State of School Education Raporu Yayımlandı
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok eğitim sistemi salgınla mücadele etmeye devam ediyor. OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) ve Dünya Bankası ile işbirliği içinde ülkelerdeki durumu izliyor ve okulların kapatılmasından uzaktan öğrenmeye, öğretmen aşılamasından sınıf içi eğitimlere kadar her sistemin krize nasıl tepki verdiğine dair veri topluyor. Bu rapor, bu verilerin ön bulgularını ele alarak, COVID krizinden bir yıl sonra durumun anlık görüntüsünü sunuyor.
Save the Children Yeni Bir Rapor Yayımladı
Save the Children’ın yeni raporu, Lebanon Education in Crisis: Raising the Alarm'a göre pandemiden bu yana Lübnan'da 1,2 milyondan fazla çocuk okula gitmiyor. Geçtiğimiz yıl, Lübnanlı çocuklar tahminen en fazla 11 haftalık bir eğitim aldılar. Suriyeli çocuklar için bu sayı daha da az. Rapor, salgından önce bile ülkedeki ekonomik krizin başlangıcından bu yana artan eşitsizliğin, Lübnan'ın yoksul çocukları arasında kaliteli öğrenime erişimde bir boşluğa yol açtığını gösteriyor.
Öneriyoruz
|
Sivil Hareket: 2021 ve Ötesi Dijital Forumu Başvuruları Başladı
Sivil Düşün, Sivil Hareket: 2021 ve Ötesi Dijital Forumu ile sivil alanda dünya çapında yapılan cesur, yaratıcı, esin dolu girişimlerle tanışmaya, sivil hareketin 2021 ve ötesinin etkisini tartışmaya davet ediyor. 3-4-5 Mayıs 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenecek forumun detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Yaklaşan Etkinlikler
|
7. İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri Başlıyor
2015 yılından bu yana her yıl, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) tarafından düzenlenen İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri’nin (ÇOGED) yedincisi 12-17 Nisan 2021 tarihleri arasında bu kez çevrimiçi ortamda gerçekleşiyor. Çocuklarda ve gençlerde okuma ve edebiyat hevesi yaratmak, doğru kitap seçebilme yetisini geliştirmek ve okuma alışkanlığının önemini benimsetmek için düzenlenen etkinliğin detaylarına EÇEV’in web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Pera Müzesi Koleksiyon Öğrenme Programları Düzenliyor
Pera Müzesi Öğrenme Programları, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın Pera Müzesi’ndeki koleksiyon sergilerine paralel olarak okul öncesi eğitim, temel eğitim ve lise öğrencilerine yönelik, yaratıcı ve eğlenceli öğrenme programları düzenliyor. Programların detaylarına Pera Müzesi’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.
ERG Blog
|
Türkiye’de Koronavirüsün Eğitime Etkileri VIII | Seyreltilmiş yüz yüze eğitim nasıl geçiyor?
Seyreltilmiş yüz yüze eğitimin dördüncü haftası geride kaldı. ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman, sahadaki uygulamaları araştırdı, öğretmen ve velilerle görüşerek onlara deneyimlerini sordu. Çocukların hem akademik hem de sosyal duygusal açıdan okula nasıl döndüklerini anlamaya çalıştı.
Adres
Bankalar Cad. No 2
Karaköy Minerva Han Kat 5
34425 Karaköy – İstanbul
Telefon
0 212 292 05 42
Web Site
www.egitimreformugirisimi.org