ERG'den

 

18. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın Teması Görevimiz: Oyun

Bu yıl İÖK 18. yaşını kutluyor. Konferans 18. yaşını kutlarken, biz de oyundan kopmamaya ve oyuna yaşam boyu devam etmeye söz veriyoruz. Bu yüzden yeni temamız Görevimiz: Oyun! Eğitimde iyi örnekleri ve oyuna dair her şeyi konuşacağımız konferansa dair güncel bilgileri sosyal medya kanallarımız ve web sitemiz üzerinden takip edebilirsiniz.

2020 Faaliyet Raporumuzu Yayımladık

Beraberinde getirdiği zorluklarla birlikte yeniliklere de alan açan 2020 yılında, eğitim alanını yakından izlemeye, sahada yaşanan gelişmelere ve paydaşların deneyimlerine kulak vermeye, nitelikli eğitim için koşullar ne olursa olsun çalışmaya devam ettik. 2020 yılı içindeki faaliyetlerimizi ayrıntılı olarak ele alan 2020 Faaliyet Raporumuzu web sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Eğitim 360 °: Çevrimiçi Öğrenme

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°'ın son bölümünde çevrimiçi öğrenme konusunu ele aldık. Programın konuklarından Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden Prof Dr. Feza Orhan, uzaktan öğretim sürecinde öğrencilerin algı ve tutumlarına yönelik yaptıkları araştırma üzerinden, çevrimiçi eğitime erişebilen öğrencilerin mevcut durumunu ortaya koydu. 16 yıllık bilişim teknolojileri öğretmeni ve Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi Gökhan Karaosmanoğlu ise uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin sorunları ve ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. Yayını buradan izleyebilirsiniz. Eğitim 360°’ın diğer bölümlerini kaçırmamanız için web sitemizdeki takvimi takip etmenizi tavsiye ederiz.

Değişim Benimle Başlar: Eylem Araştırmacı Öğretmen Raporu Yayımlandı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ve Öğretmen Ağı ortaklığında yürütülen Eylem Araştırmacı Öğretmen Programı öğretmenlerin gündelik pratiklerine odaklanarak yaptıkları iş üzerine düşünmelerini ve pratiklerini geliştirmelerini amaçlayan bir araştırma ve uygulama sürecinden oluşuyor. Çeşitli temalar özelinde yürütülebilecek bir çerçeveye ve kurguya sahip olan Eylem Araştırmacı Öğretmen Programında, pilot çalışma süresince katılımcılarla birlikte kapsayıcı eğitim odağında bir süreç deneyimlendi. Program sürecine yönelik çıktıların yer aldığı raporu Öğretmen Ağı web sitesinden okuyabilirsiniz.

Türkiye'den

01

Köy Halkının Gözünden Pandemide Köylerin ve Köy Okullarının Durumu Raporu Yayımlandı

Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) arama ekibi, muhtar, öğretmen ve velilerden oluşan toplam 2.398 kişi ile gerçekleştirdiği kapsamlı görüşmeler sonucu elde ettiği verileri derleyerek Köy Halkının Gözünden Pandemide Köylerin ve Köy Okullarının Durumu Raporu’nu hazırladı. Rapor, Köylerde İletişim-Eğitim-Altyapı Durumu, Çocuklar Açısından Pandemi Süreci, Pandeminin Veliler Üzerindeki Etkileri bölümlerinden oluşuyor. Raporun sonuç bölümü kapsamlı bir özetin yanında eğitimin tüm paydaşlarının koşullarının iyileştirilmesi, fırsatların ortaya çıkarılması için neler yapabileceğini içeriyor.

02

Çocuk Hakları Merkezi Değerlendirme Raporu Yayımladı

Çocuk Hakları Merkezi, Türkiye’de çocukların yaşadıkları, maruz bırakıldıkları ayrımcılığı görünür kılmayı hedefleyerek Türkiye'de Çocuğa Yönelik Ayrımcılığa Dair Güncel Bir Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Rapor, çocuğa yönelik ayrımcılığı farklı öznelerle konuşarak güncel bir değerlendirme sunarken bu konuda çalışan, çalışmak isteyen sivil toplum örgütlerinin ve bireylerin çabalarına destek olmayı amaçlıyor.

03

Salgın ve Doğal Afetler Sırasında Çocukların Korunması Raporu Yayımlandı

Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği (ÇOKMED) tarafından yürütülen Salgın ve Doğal Afetlerde Çocukların Korunması projesi kapsamında Türkiye'de çocuk koruma sisteminin salgın ve doğal afetler sırasında da çocuğa birincil önceliği verecek şekilde işlemesi için, çocuk koruma sisteminde yapılması gereken güçlendirmeleri saptamak ve politika yapıcılar için kaynakça ve öneriler oluşturmak amacıyla bir rapor hazırlandı.

Dünyadan

Adapting Curriculum to Bridge Equity Gaps Raporu Yayımlandı

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) tarafından hazırlanan rapor, müfredatla ilgili karşılaştırmalı analizleri sunan, mevcut literatürü özetleyen, ülkelerin bildirdiği zorlukları ve stratejileri listeleyen ve müfredat reformlarında ülkelerin deneyimledikleri istenmeyen sonuçlardan çıkarılan dersler öneren altı rapordan biri. Müfredatın özellikle de savunmasız öğrencilerin özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde nasıl uyarlanabileceğini içeren rapor, hiçbir öğrencinin geride kalmaması için ülkelerin müfredat tasarlamak adına kullandıkları bir dizi stratejiyi sunuyor.

Education Policy Institute (EPI) Web Semineri Düzenliyor

Okul gelişiminin bir parçası olarak uzun vadede okulları desteklemek için eğitim teknolojisi ve dijital öğrenmenin en etkili şekilde nasıl kullanılabileceğini incelemek için okul liderlerini ve politika yapıcıları bir araya getirecek Embedding Digital Learning Beyond Covid-19 etkinliği 15 Haziran 2021, Salı günü çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Öneriyoruz

Kutuplaşmayı Anlamak: Çevrimiçi Eğitim Aracı Yayına Girdi

TurkuazLab proje faaliyetleri kapsamında çevrimiçi eğitim aracı Kutuplaşmayı Anlamak, TurkuazLab Saha internet sitesinde açıldı. Altı başlık altında kısa dersler, konunun uzmanları ve ilgili taraflarla gerçekleştirilen röportajlar aracılığıyla kutuplaşmayla ilişkili kavramların anlatıldığı ve ilişkili konuların tüm boyutları ile tartışıldığı oyunlaştırılmış eğitim aracının Kutuplaşmayı Anlamak dersliğinde, “Kutuplaşma, Kimlik Oluşumu, Ötekileştirme, Gerçeklik Oluşumu, Temas ve Karşılaşma, İhtiyaçlar, Haklar ve Yapabilirlikler: Farklılıklar ve Ortaklıklar” dersleri yer almakta. Her derste ana video ve röportajların yanı sıra okumalara, test sorularına ve ilgili video ve podcast’lere de yer veriliyor.

Yaklaşan Etkinlikler

 

Karşılaşmaya Davet: Veli ve Çocuk Tanışıklığını Nasıl Yeniden Keşfederiz?

Öğretmen Ağı Takımyıldız Topluluğu’ndan 13 Değişim Elçisi öğretmen, Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisiyle veli ve çocuk tanışıklığı ihtiyacına yönelik araçlar ve etkinlikler içeren bir kitapçık tasarladı. Öğretmen Ağı, 6 Haziran 2021, Pazar günü 16.00-18.30 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecek etkinlikle herkesi, yaratıcı çözümler içeren kitapçığı yakından tanımaya, veli ve çocuk olmaya, dijital dünyada velilik ve çocukluk üzerine ilham verici konuşmalarla karşılaşmaya davet ediyor.

 

Eğitim İzleme Raporu 2021: Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı Yayımlanıyor

Yıl içinde farklı dosyalar halinde yayımladığımız Eğitim İzleme Raporlarının ilk dosyası Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı’nı 9 Haziran 2021, Çarşamba günü saat 16.00’da yayımlıyoruz. Eğitim yönetişimi ve finansmanını salgının etkileri çerçevesinde ve güncel gelişmelerle ele aldığımız dosyanın paylaşılacağı etkinliği takviminize eklemeyi unutmayın.

 

Atmayalım, Dönüştürelim! Faber-Castell ile Yaratıcılık Atölyesi

İstanbul Oyuncak Müzesi tarafından düzenlenen atölye 360° sanal tur ile başlayacak ve çocuklarla ilk önce müzenin koridorlarında kısa bir gezintiye çıkılacak. Ardından çocuklar evlerindeki geri dönüştürülebilir ve atık malzemeleri kullanarak kendi maskelerini tasarlayacaklar. Atölye ile çocukların hem yaratıcılıklarının ve el becerilerinin geliştirilmesi hem de çevre kirliliği, atık ve geri dönüşüm konuları üzerine farkındalık kazanmaları hedefleniyor. Atölye, Faber-Castell’in desteğiyle, 12 Haziran 2021, Cumartesi günü Zoom üzerinden gerçekleşecek.

ERG Blog

 

Öğretmen Gözünden Öğrenme Kayıpları

COVID-19 salgını nedeniyle okulların kapatılmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Eğitimin çoğunlukla uzaktan devam ettiği bu sürede, kısa da olsa yüz yüze seyreltilmiş eğitim yapılan dönemler oldu. Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Seval Binici, öğrencileriyle yüz yüze eğitim yaptığı dönemdeki izlenimlerini ERG Blog için kaleme aldı.

Adres

Bankalar Cad. No 2

Karaköy Minerva Han Kat 5

34425 Karaköy – İstanbul

Telefon

0 212 292 05 42

Web Site

www.egitimreformugirisimi.org