Facebook Twitter Instagram YouTube LinkedIn

Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal Yıldırım’dan…

Ünlü yönetim bilimleri gurusu Michael Porter’ın meslektaşı Mark Kramer ile birlikte kaleme aldığı, Harvard Business Review dergisinin 1999 yılı Kasım – Aralık sayısında yayımlanan “Hayırseverliğin Yeni Gündemi: Değer Yaratmak” isimli makaleyi okuduğumda ne denli etkilendiğimi çok iyi hatırlıyorum. Yazarlar odak noktalarına her yıl yüz milyonlarca Amerikan Doları hibe desteği veren dev vakıfları almışlar ve bu vakıfların standart stratejileri olan -sırasıyla- tekil proje destekleme, çoklu (zorlayıcı) proje destekleme ve kapasite geliştirme desteği verme hiyerarşisinin en tepesine “bilgi üretme”yi koymuşlardı.

Aşağı yukarı aynı zamanlarda, bir Vehbi Koç Vakfı İdare Heyeti toplantısında Prof. Dr. Üstün Ergüder her biri 1 milyon USD’ye mal olacak 15 okul yaptırma projesi konusunda (sonunda 26 milyon USD’ye 13 adet okul yapabilmiştik) söz alarak şöyle demişti:

“Memleket ‘hardware’ projesinden geçilmiyor. Okul yapalım, sınıf yapalım ama müfredatı, öğretmeni, bürokrasiyi dönüştürmeden eğitim sistemine çağ atlatamayız. Bu da ancak ‘software’ ile olur.”

Üstün Hoca’nın bu haklı serzenişi belki o gün tam anlaşılamadı. Ancak, 2003 yılında kıymetli Tosun Terzioğlu’nun desteği ve sevgili Hakan (Altınay) ve Ayla’nın (Göksel) katkılarıyla Sabancı Üniversitesi çatısı altında hayata geçirdiği ERG kısa sürede memleketteki çoğu büyük vakfı heyecanlandırmayı ve kucaklamayı başardı.

ERG’nin ilk Danışma Kurulu’nda görev yapmış, büyük destekçilerinden bir kurumun yöneticisi sıfatıyla ilişkisini hiç kesmemiş, Öğretmen Ağı gibi memleket için bir başka çok kıymetli girişimin ERG çatısı altında filizlenmesine -ve büyümesine- hasbelkader vesile olmuş bir “Eğitim Gönüllüsü” olarak Üstün Hocam’dan Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı devralmaktan büyük bir mutluluk, heyecan ve onur duyuyorum.

ERG Türkiye’de birçok “ilk”i başardı; bu başarıların altında başta Üstün Hocamız olmak üzere gelmiş geçmiş tüm yönetim kurulu üyelerinin, destekçi kurumların ve yetkinlikleri ve heyecanlarıyla hepimizi motive eden profesyonel çalışanlarımızın imzası var. Türkiye’de bir sivil toplum kuruluşunun, “Eleştirel Dost” sıfatıyla, muhatap olduğu Bakanlığa yirmi yıldır “tarafsız” görüşlerini, önerilerini ve -varsa- eleştirilerini iletmesi ve aradaki iletişimin şeffaflık ve bilimsellik kriterlerinden uzaklaşmaması için çaba göstermesinin dahi tek başına önemli bir başarıya işaret ettiğine inanıyorum.

Önümüzdeki yıllar hem dünyamız hem de ülkemiz için derin tehditler ve büyük fırsatlar içeriyor. Bugün “Eğitim” alanında atacağımız doğru adımlar bizden sonraki kuşakların ne kadar mutlu, müreffeh, sağlıklı ve “farkında” olacaklarını belirleyecek. Ünlü İskoç filozof William MacAskill’in son kitabı (What We Owe The Future) şu cümleyle bitiyor:

“Yalnızca kendi kuşağımız ya da çocuklarımızın kuşağı değil, bundan sonra yeryüzünde yaşayacak tüm insanlar adına ayağa kalkacak ve mücadele edecek bir hareket için bugünden daha uygun bir zaman yok!”

ERG yirmi yıldır ayakta.

Saygılarımla,
Erdal Yıldırım

ERG'DEN

 

Etraflıca’nın Yeni Bölümünü Yayımladık

Nitelikli eğitim için göz önünde bulundurulması ve çözüm üretilmesi gereken konuları uzman görüşleri ve güncel veriler eşliğinde değerlendirdiğimiz yazı dizimiz Etraflıca’nın ikinci bölümünde yeterli beslenme hakkı çerçevesinden öğle yemeğini ele aldık. 

OKU

 

Eğitimde İyi Örnekler Festivali’ni Gerçekleştirdik

Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi desteğiyle ve birçok paydaşımızın katkılarıyla düzenlediğimiz festivalde yer alan etkinliklerde öğretmenlerle buluştuk, müfredatın dışında kalabilen konuları eğitimin içine nasıl dahil edebileceğimizi birlikte düşündük. Birbirinden renkli atölyeler ve etkinliklerle dolu festivalin nasıl geçtiğini görmek için festival filmimizi izleyebilirsiniz.

İZLE

 

Eğitim İzleme Raporu 2022’yi Yayımladık

23 Kasım 2022 günü düzenlediğimiz tanıtım etkinliğiyle kamuoyuna sunduğumuz raporda, COVID-19 salgınının ardından okulların tüm yıl boyunca ilk kez açık kaldığı 2021-22 eğitim-öğretim yılında yaşanan gelişmeler, Okulöncesi Eğitim, Mesleki ve Teknik Eğitim, Öğretmen Politikaları, Eğitime Erişimi için Özel Önlem Gereken Çocuklar ve Krizler Çağında Eğitim başlıkları altında değerlendiriliyor.

OKU

 

Bursa’da Eğitimde İyi Örnekleri Birlikte Keşfettik

Sabancı Vakfı desteğiyle, Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Doğa Koleji işbirliğiyle 26 Kasım 2022 günü gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, daha önce Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda (İÖK) tanıştığımız iyi örnekler ile Bursa’dan iyi örnekler ve atölyeler yer aldı. Etkinlikteki iyi örneklere çok yakında Eğitim Ekosistemi Dijital Platformu’ndan erişilebilecek. Platforma linke tıklayarak üye olabilirsiniz.

ÜYE OL

 

Eğitim 360°’ın Yeni Bölümlerinin Konuları: “Çocuğun İyi Olma Hâlini Amaçlayan Okul”, “Ücretsiz Okul Yemeği”, “Değişim Kız Çocuklar ile Nasıl Gerçekleşiyor?”, “Eğitimde İyi Örnekler Festivali” ve “Öğretmenin İyi Olma Hâli”

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360° programının yeni bölümlerinde: 

  • ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman ile konukları ERG Politika Analistleri Ekin Gamze Gencer ve Sinem Sefa Akay, çocuğun iyi olma hâlini amaçlayan okulun önceliklerini ve sağlaması gereken şartları ele aldılar.
  • ERG Dijital İletişim ve Kampanyalar Sorumlusu Serdar Güneri ile konukları ERG Politika Analisti Özgenur Korlu ve gıda mühendisi Bülent Şık, yeterli beslenme hakkı kapsamında ücretsiz okul yemeği konusunu değerlendirdiler.
  • ERG Politika Analisti Sinem Sefa Akay ile konukları Duru Candansayar, Melissa Dağlı, Nil Atalay ve Zühal Gezicier, Dünya Kız Çocukları Günü’nde, kız çocukların eşit, adil ve barış dolu bir dünyada yaşamaları için nelerin değişmesi gerektiğini tartıştılar.
  • ERG Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Yaprak Sarıışık ile konukları Betül Hacer Akkargan ve Sırma Sarıoğlu, Eğitimde İyi Örnekler Festivali üzerine konuştular.
  • Öğretmen Ağı Operasyon ve Bütçe Sorumlusu Yakup Yıldırım ile konukları matematik öğretmeni Dilan Özdemir, psikolojik danışman ve rehber Esen Cansu Öztürk ve Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket Sönmez öğretmenin iyi olma hâlini ele aldılar.

İZLE

 

TÜRKİYE'DEN

 

Gençlerin İnsan Hakları Algısı: Kamuoyu Araştırması Yayımlandı

KONDA ve Hafıza Merkezi işbirliğiyle hazırlanan raporda, gençlerin sivil toplum, insan hakları ve geçmişle yüzleşme ile ilgili algı ve düşünceleri ele alınıyor. 

OKU

 

Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Raporu 2021-2022 Yayımlandı

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nin (CEİD) hazırladığı raporda, toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde, kamu kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin politikaları, strateji ve eylem planları ile sivil toplum örgütlerinin cinsiyet eşitliğini izleme çalışmaları değerlendiriliyor. 

OKU

 

DÜNYADAN

 

“Impact of COVID-19 on Accelerated and Alternative Education Programs” Yayımlandı

UNICEF ve INEE işbirliğiyle yayımlanan raporda COVID-19 salgınının hızlandırılmış ve kısa vadeli alternatif eğitim programları üzerindeki etkisi analiz ediliyor.

OKU

 

“UNHCR Education Report 2022 | All Inclusive: The Campaign for Refugee Education” Yayımlandı

Dünya genelinde 40'tan fazla ülkeden alınan verilere dayanılarak hazırlanan raporda, mülteci çocukların ve gençlerin, nitelikli eğitime erişimde mülteci olmayan akranlarının gerisinde kaldıklarının altı çiziliyor.

OKU

 

ÖNERİYORUZ

 

CEİM Eğitim Portalı Yayında!

Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi'nin yürüttüğü Uzaktan Eğitim Programı ile Hak Temelli Çalışan STK'lar için Kapasite Geliştirme Programı kapsamında, sivil toplum kuruluşları için stratejik planlama, savunuculuk ve gönüllülerle işbirliği temaları üzerine eğitimlerin yer aldığı bir platform tasarlandı. 

İNCELE

 

ERG BLOG

 

ERG Politika Analistleri Ekin Gamze Gencer ve Sinem Sefa Akay, çocuğun iyi olma hâlini amaçlayan okulun önceliklerini ve sağlaması gereken şartları ERG Blog’a yazdı.

OKU

 

ERG Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık ve ERG Politika Analisti Şebnem Feriver, ERG Blog için kaleme aldıkları yazıda, birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen “dünyaların” eğitim yoluyla nasıl kurulabileceğini, eğitimin aktif yurttaşlık amacının aktif dünyadaşlığa nasıl taşınabileceğini ele aldılar.

OKU

 

Sulukule Gönüllüleri Derneği’nden Cem Avcı ve Aysun Koca, Karagümrük Mahallesi’ndeki üç okulda 13 yıldır uyguladıkları beslenme desteği sayesinde çocukların eğitim hayatlarının ve okul iklimini nasıl değiştiğini, Etraflıca kapsamında ERG Blog için kaleme aldıkları yazıda anlattılar.

OKU

 

ERG Direktörü Işık Tüzün, “küresel eğitim krizine yanıt” olarak Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Eğitimi Dönüştürülmek Zirvesi’nde öne çıkan gündemleri, eğitim için yapılan eylem çağrılarını, bunlarla bağlantılı yeni küresel girişimleri ve izlenimlerini ERG Blog için yazdı.

OKU

 

2019 yılında hazırladığı Uzun Hikâye bölümünde Ayşe, Elif ve Zeynep’in öykülerini kaleme alan ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman, bu çocukların hayatlarının eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinden son üç yılda nasıl etkilendiğini Uzun Hikâye’nin son bölümünde anlattı.

OKU

Diğer Bültenleri İnceleyin
Diğer Bültenlere Kaydolun
Facebook Twitter Instagram YouTube Linkedin

www.egitimreformugirisimi.org

 

Abonelikten Çık