Merhaba sevgili dünyadaşlar,
Bu yıl 19’uncusunu düzenlediğimiz Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’na (İÖK) doğru hızlı adımlarla yaklaşırken, Dünyadaşlık Postası’nın beşinci sayısında heyecan verici gelişmeler ve haberlerle karşınızdayız.
Konferansta “Birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen ‘dünyaları’ eğitim yoluyla nasıl kurabiliriz?” sorusuna birlikte yanıt arayacağız. O halde şimdiden dünyadaşlığı ve çeşitli boyutlarını konuşmaya, tartışmaya başlamalı. Biz bu konuda farklı disiplinlerden, uzmanlık alanlarından kişilerle bir arada düşünmeye ve sizlerle paylaşmaya başladık bile.
Medyascope TV işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz Eğitim 360°’ın son bölümünde gündemimiz dünyadaşlıktı. ERG Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Yaprak Sarıışık’ın moderasyonunda gerçekleşen programda, Roots & Shoots Türkiye Kurucu Üyesi ve Başkanı Aslıhan Niksarlı, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Programlar Uzmanı Tütengül Küçüker, Sabancı Üniversitesi SU Gender Direktörü Zeynep Gülru Göker, farklı perspektiflerden dünyadaşlığı tanımladı. Programda bir arada yaşamı güçlendirecek iyi örnekler de paylaşıldı.
Dünyadaşlık üzerine düşünmeye, konuyu daha kapsamlı ele almaya ERG Blog yazılarıyla da devam ediyoruz. Eğitimin ve sivil toplumun bir arada yaşamın gerçekleşmesindeki rolünü anlatan ilk yazıyı Tütengül Küçüker kaleme aldı. Sonraki blog yazılarında Aslıhan Niksarlı, gezegenizmizdeki tüm türlerle nasıl dünyadaş olabileceğimizi, biyoçeşitlilik ve eğitim ilişkisini ele alacak, Zeynep Gülru Göker ise özenli vatandaşlık ve demokrasi eğitimi perspektifinden dünyadaşlığı tartışacak.
Ekim ayında ise sizlerin iyi örnekleri sayesinde gezegenimizle ve birbirimizle kurduğumuz bağları yeniden düşünecek ve bu bağları güçlendireceğiz. Her yıl adeta bir dayanışma ve paylaşma günü gibi geçen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda sizlerle bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz.
İÖK Ekibi adına Umay Aktaş Salman