Facebook Twitter Instagram YouTube LinkedIn

ERG'DEN

 

Her Çocuğa Eşit Fırsat: AÇEV  ile birlikte Erken Çocukluk Eğitimine ilişkin Politika Önerileri’ni Yayımladık

Türkiye’nin çocuk haklarına ilişkin yükümlülüklerinin ve hem uluslararası hem de ulusal düzeyde ulaşmayı taahhüt ettiği kalkınma hedeflerinin hayata geçmesinde erken çocukluk eğitimi hizmetleri belirleyici role sahiptir. AÇEV ile birlikte kaleme aldığımız öncelikli politika önerilerinin karar alıcılar tarafından benimsenmesinin, bu hedeflere yönelik çok önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde, adaylara ve seçimler sonrasında görev üstlenecek hükümete ve meclise yönelik önerilerimizi hazırladığımız politika önerileri belgesinden okuyabilirsiniz.

OKU

 

Türkiye’de Kapsayıcı ve Nitelikli Eğitim için Öncelikler Notunu Yayımladık

Kuruluşumuzdan bu yana yürüttüğümüz çalışmalar ile diyalog ve işbirliği içinde olduğumuz eğitim paydaşlarının çalışmalarından yararlanarak hazırladığımız önerileri 14 Mayıs 2023'te gerçekleşecek seçimler öncesinde tüm adaylarla ve kamuoyuyla paylaştık. Bu belge, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. Döneminde çocukların insan haklarını eğitimin odağına koymaya ve her çocuğa hakkı olan kapsayıcı ve nitelikli eğitimi sunmaya yönelik öneriler içeriyor.

OKU

 

Eğitim 360°’ta “Afet Sonrası Çocuk Hakları için Dayanışma”, “Afet Döneminde Kız Çocuklar: Mevcut Durum, İhtiyaçlar, Öneriler”, “Deprem Bölgesinde Çocuk Dostu Alan İhtiyacı” ve  “Afetlere Dayanıklılıkta Yerelleşmenin Önemi” Ele Alındı

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız programın yeni bölümlerinde

  • ERG Politika Analisti Sinem Sefa Akay ile konukları Afet – Çocuk Sivil Koordinasyon ekibinden Emrah Kırımsoy, Afet Döneminde Eğitim Paylaşım Grubu’ndan Ezgi Tunca ve Engelli Çocuk Hakları Ağı’ndan Cansın Kuvvet ve Berke Yüksel, afet sonrası çocuk hakları için dayanışmanın önemini ele aldılar.
  • ERG Politika Analisti Özgenur Korlu ile konukları Suna’nın Kızları Araştırma Koordinatörü Aysel Madra ve Programlar Koordinatörü Melda Akbaş, afetin kız çocuklarına etkilerini değerlendirdiler.
  • ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman ile konukları Şehir Dedektifi Kurucusu ve Şehir Plancısı Gizem Kıygı, Diyarbakır Çocuk Hakları Odaklı Kriz Yönetim Ağı’ndan Avukat Eylül Özgültekin ve Adaptör Projekt’ten sanatçı Gülşah Özgen, Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki alanların çocuk hakları bağlamında mevcut durumunu ve çocuk dostu alanlara duyulan ihtiyacı konuştular.
  • ERG Politika Analisti Sinem Sefa Akay ile konukları Yerelleşme Savunuculuk Grubu Koordinatörü Ceren Can, Türkiye İnsani Yardım Forumu Koordinatörü Mahmut Can İsal ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Eşitlik İzleme Merkezi Program Sorumlusu Seda Alp, çoklu krizler çağında acil durumlara hazırlık ve müdahalelerde yerelleşme ve yerel çözümlerin etkisini ele aldılar.

İZLE

 

Afet Döneminde Eğitim Haftalık Bilgi Notlarını Yayımladık

6 Şubat 2023 günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eğitim politikaları alanındaki gelişmelere yer verdiğimiz haftalık bilgi notlarında, deprem öncesinde afet bölgesine ait çeşitli göstergeler, Millî Eğitim Bakanlığı’nın attığı adımlar ve paylaştığı veriler ile çeşitli kurumların çalışmaları yer alıyor.

İNCELE

 

TÜRKİYE'DEN

 

Öğretmenler için İklim Değişikliği Eğitimi Portalı Yayında

TEMA Vakfı, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğinde, İklim TEMA Eğitim Portalı (iklimtema.org) portalını hazırladı. Portal, etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen iklim değişikliği konusunda çocukların farkındalık geliştirmelerine destek olmayı hedefliyor. Portalda okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademelerine yönelik olarak öğretmenler için; etkinlik yönergeleri, eğitici filmler, sunumlar, posterler, e-kitaplar ve uzman yazıları yer alıyor.

İNCELE

 

“Afetlerde Sivil Toplum / Bir Arada Dayanışma Toplantıları: Sorunlar, Deneyimler ve Çözümler” Yayımlandı

Denge ve Denetleme Ağı’nın yayımladığı rapor, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sivil toplum örgütlerinin alandaki deneyimlerini, yapılan çalışmaları, sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor.

İNCELE

 

“6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri: Köylerde Durum Ne?” Bilgi Notu Yayımlandı

5-7 Nisan tarihlerinde KODA ekibi Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’a saha ziyaretlerinde bulunarak, depremlerin ardından süreci belgelemek ve hem bu afete dair iyileşme çalışmalarına katkı sunmak hem de gelecekteki afetlere karşı dayanıklılığı artırmak için Suna’nın Kızları desteğiyle ikinci bilgi notunu hazırladı.

OKU

 

DÜNYADAN

 

“Qualitative Assessment Approaches for the Protection of Children with Disabilities Within Humanitarian Contexts” Yayımlandı

Alliance for Child Protection in Humanitarian Action tarafından yayımlanan kılavuz, engelli çocuklar için etkili hizmetler sağlamak üzere daha güçlü değerlendirme süreçleri oluşturmak için nitel yöntemlerin nasıl kullanılacağına dair öneriler içeriyor.

OKU

 

“Taking Stock of Education Reforms for Access and Quality in Türkiye” Yayımlandı

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de son yirmi yılda eğitimdeki ilerlemenin bir özeti sunuluyor ve bu dönemde geliştirilen ve uygulanan eğitim politikaları inceleniyor.

OKU

 

ÖNERİYORUZ

 

Duyguları Paylaşalım

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), sosyal medya hesaplarından ailece yapılabilecek etkinlik önerileri paylaşıyor. Çocukların sosyal-duygusal gelişimini destekleyen “Duyguları Paylaşalım” etkinliğinin detaylarına linkten ulaşabilirsiniz.

İNCELE

 

YAKLAŞAN ETKİNLİKLER

 

Sosyal Farkındalık Festivali

İ.Ü. Girişimcilik Kulübü ve SociAll Up ekibi düzenlediği festivalde 17 Küresel Kalkınma Hedefi'ni temel alan Sosyal Girişim ve STK'lar ile gönüllüleri bir araya getirerek sosyal fayda/farkındalık yaratmayı hedefliyor. 27 Mayıs 2023, 9.30-20.00 saatleri arasında İPA Florya Kampüs’te gerçekleşecek festivalde atölyeler, sertifika eğitimleri, açık mikrofon konuşmaları, egzersizler, konserler ve sosyal farkındalığa dair faaliyetler yer alacak.

KAYIT OL

 

ERG BLOG

 

Uzun Hikâye | “Bizi Okulda Tutabilecek Bir Sistem Yok”

Açık öğretim liselerine giden öğrencilerin 262 bin 365’i 14-17 yaş grubundaki çocuklar. Açık öğretim liselerine giden 18 yaş altı öğrencilerin yüzde 50,2’sini kız çocuklar oluşturuyor. ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman, Uzun Hikâye’nin son bölümünde açık öğretim liselerindeki kız çocukların deneyimlerine kulak verdi. 

OKU

 
 
Diğer Bültenleri İnceleyin
Diğer Bültenlere Kaydolun
Facebook Twitter Instagram YouTube Linkedin

www.egitimreformugirisimi.org