Çalışmalar

Yayınlar

Yazılar

Videolar

Projeler

ERG Sözlük

Haberler

Duyurular

Açıklamalar

Röportajlar

E-Bültenler

Kurumsal

Hakkımızda

Ekip

Yönetim Kurulu

Faaliyet Raporları

Basın

Daha Fazla...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Yazı
Projeler
Haberler
Yayınlar
Videolar
Kategori
2009
2010
2011
2012
Arka Plan
Çalışmalar
Dünyadaşlık Yazıları
Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü
ERG Blog
Etraflıca
Özel Sayfalar
Türkiye'de Koronavirüsün Eğitime Etkileri
Uzun Hikâye
Yayınlar

Eğitim 360° (70): Eğitimde Fırsat Penceresi Kapanıyor Mu?

Mdyascope TV ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle ekrana gelen Eğitim 360’ın yeni bölümünde ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman ve ERG Politika Analisti Özgenur Korlu, Türkiye’nin son nüfus verilerinin eğitim politikalarına dair nelere işaret ettiğini ele aldı. 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye 2023 nüfus verileri yayımlandı. Veriler nüfus  artış hızının Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyordu.  Yıllık nüfus artışı binde bire düşmüştü.  Nüfus verileriyle birlikte 1999 ve 2000’li yılların başında sıkça dile getirilen  “Demografik Fırsat Penceresi” kavramı yeniden hatırlandı. Çocuk nüfusunun azaldığı, çalışabilir yaştaki nüfusun artışının sürdüğü, yaşlı nüfusun ise henüz çok artmadığı dönem demografik fırsat penceresi olarak tanımlanıyordu.  25 yılı kapsayan bu dönemin Türkiye’nin gelişmiş ülke statüsüne geçişini hızlandıracak fırsatlar yaratacağı vurgulanıyordu. Bunun gerçekleşmesi içinse eğitimin önemine değiniliyordu. 

Korlu, demografik fırsat penceresi kavramını, fırsat eşitliğini de önceleyerek, eğitim, sağlık, istihdam ve ekonomik sistemde ülkenin katma değerinin daha niteliksel fırsatlara ayrılacağı, ülkenin gelişmiş ülkeler seviyesini daha hızlı bir şekilde yakalamasının sağlanacağı dönem olarak tanımlıyor.  2023 nüfus verilerine göre demografik fırsat penceresinin hala açık olduğunu söyleyen Korlu, eğitim alanında  hayata geçirilmesi politikaları şöyle anlatıyor: 

“Türkiye’de  eğitim alanında ısrarla söylediğimiz birkaç politika var. Okullar arası imkân ve başarı farklılıklarını azaltılması. Bir diğeri, özellikle sosyo ekonomik olarak dezavantajlı çocukların akranlarıyla eşit koşullarda eğitime başlaması, hanenin eğitimdeki etkisini azaltması için okulöncesi eğitimin yaygınlaştırılması. Ne kadar erken bu becerileri elde  etmeye başlarlarsa krizler dönemindeki koşulara hazır olabilecekler. Fakat burada geri adımlar atılıyor. Başka bir başlık, ikili eğitimin sonlandırılması. Bir başka başlık temel becerilerin çocuklara kazandırılması”

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir
eğitim-360-1-türkiyede-eğitimin-durumu
eğitim-360-2-salgında-öğretmen-olmak
eğitim-360-3-özel-gereksinimli-öğrencilerin-uzaktan-eğitimde-yaşadığı-sorunlar
1 2 3 4 28 29 30
Skip to content