Çalışmalar

Yayınlar

Yazılar

Videolar

Projeler

ERG Sözlük

Haberler

Duyurular

Açıklamalar

Röportajlar

E-Bültenler

Kurumsal

Hakkımızda

Ekip

Yönetim Kurulu

Faaliyet Raporları

Basın

Daha Fazla...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Yazı
Projeler
Haberler
Yayınlar
Videolar
Kategori
2009
2010
2011
2012
Arka Plan
Çalışmalar
Dünyadaşlık Yazıları
Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü
ERG Blog
Etraflıca
Özel Sayfalar
Türkiye'de Koronavirüsün Eğitime Etkileri
Uzun Hikâye
Yayınlar

Eğitim 360° (73): Afetlerin Ardından Destek Çalışmaları

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın yeni bölümünde Öğretmen Ağı İçerik ve Etki Koordinatörü Günalp Turan ve Öğretmen Ağı Değişim Elçileri afetler sonrası oluşan psikososyal destek ihtiyacını ve yeni yayınlanan “Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı El Kitabı”nı ele aldı. 

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerle birlikte afetten etkilenen öğrenim çağındaki çocuklar ve aileleri; her biri ayrı bir zorlayıcı yaşam olayları olan afet, göç ve yası birlikte yaşamak zorunda kaldıkları çok katmanlı bir kriz durumuna maruz kaldılar. İlk günlerde gerçekleştirilen çadır ve barınma, giyim, gıda gibi temel ihtiyaç malzemelerini temin etmek ve bölgeye ulaştırmak; göçle gelenleri karşılamak, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak gibi çalışmaların ardından hem deprem bölgesinde kalanların hem göçle başka yerleşim yerlerine taşınanların hem de onlarla temas hâlinde olacakların psikososyal destek ihtiyacı olacağı öngörüsüyle “Mobil Psikososyal Destek (MobiDes)” programı oluşturulmaya başlandı ve program, Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Yerel Projeler Birimi ile geliştirilen işbirliği ile “Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı” adını aldı.

Öğretmen Ağı bu çalışmaların sonrasında, afet sonrası travma tepkilerini hafifletmek, temel güven duygusunun yeniden kazanılması, stresle baş etme becerilerini artırmak gibi amaçları olan program; içeriği, uygulama adımları ve dikkat edilmesi gereken noktalar ile Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı El Kitabı’nı hazırladı ve tüm eğitimcilerin kullanımı için paylaştı.

Programda, afet sonrasında, temel ve hayati ihtiyaçların karşılanmasının ardından hangi psikososyal ihtiyaçların ortaya çıktığı, hazırlanan program ve el kitabının yolculuğu, amacı ve çıktıları paylaşıldı. El kitabının da yazarları arasında yer alan Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Seval Binici, İsmail Örnek ve Mehmet Cemal Yıldız hikayeleri ile birlikte programı ve eğitimcilerin bu programı nasıl kullanabileceğini aktardı. 

Eğitim 360’ın 73. bölümünde afetlerin ardından nasıl destek çalışmalarına ihtiyaç olduğunu tartıştık ve Öğretmen Ağı tarafından geliştirilen program ve el kitabını konuştuk. Yayınlanan “Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı El Kitabı”na buradan ulaşabilirsiniz.

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir
eğitim-360-1-türkiyede-eğitimin-durumu
eğitim-360-2-salgında-öğretmen-olmak
eğitim-360-3-özel-gereksinimli-öğrencilerin-uzaktan-eğitimde-yaşadığı-sorunlar
1 2 3 4 28 29 30
Skip to content